Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Με τον Αμβρακικό... στον ώμο!

Μία εβδομάδα ακριβώς από σήμερα -την ερχόμενη Τετάρτη- η Κ.Σ.Ε. θα ξαναβρεθεί... να «σηκώνει» τον Αμβρακικό στον ώμο της! Μαζί με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου θα επιχειρήσει να «ανακινήσει» το ζήτημα των απαγορεύσεων που για χρόνια έχουν επιβληθεί εκεί, διοργανώνοντας στην Αρτα μία ημερίδα με ενδιαφέρουσα «ανθρωπογεωγραφία».

Καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, δήμαρχοι της περιοχής, υπηρεσιακοί παράγοντες και άλλοι φορείς θα εκθέσουν και θα αντιπαραθέσουν τις απόψεις τους...

Δεν ξέρω τι κυβέρνηση θα έχει προκύψει από τις εκλογές όταν η Κ.Σ.Ε. θα τοποθετεί πάλι τον Αμβρακικό «επί τάπητος», όποια κι αν είναι, όμως, θα κληθεί στην ουσία να πάρει θέση, χωρίς να μπορεί να αποποιηθεί και των πολιτικών ευθυνών της...

Τι μας έχει δείξει σε πολιτικό επίπεδο μέχρι τώρα ο Αμβρακικός;
 

Κυρίως ένα πράγμα:

Πως αν πρόκειται για το κυνήγι κάθε «καταστρατήγηση» επιτρέπεται, ακόμα κι αν ο παραβάτης των νόμων είναι το ίδιο το αρμόδιο υπουργείο!

Αν πρόκειται για το κυνήγι και τους κυνηγούς, οι τοπικές κοινωνίες, οι δήμαρχοι, ακόμα και ο ίδιος ο «Καλλικράτης» μπορούν να γίνουν... θυσία στις θελήσεις των ΜκΟ.

Τον προηγούμενο χρόνο ο Αμβρακικός έφτασε πολύ κοντά στο να «ανοίξει» κάποιες εκτάσεις του και για το κυνήγι, όμως «λυτοί και δεμένοι» από κάθε λογής πλευρά επιστρατεύτηκαν για να... ματαιώσουν την απόφαση που είχε ήδη παρθεί από τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Και ο ισχυρότερος παρεμβατικός παράγοντας που εμπόδισε την άρση των απαγορεύσεων στον Αμβρακικό ήταν το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος επί των ημερών του κ. Παπακωσταντίνου!

Στην ουσία, το ίδιο το υπουργείο αμφισβήτησε τη δυνατότητα ενός άλλου, ανεξάρτητου οργάνου της Πολιτείας, στην έκδοση αποφάσεων που είχε εκ του νόμου.

Για να συνεχιστούν οι καθολικές απαγορεύσεις κυνηγίου, το ΥΠΕΚΑ αναίρεσε όλες τις μεγαλόστομες διακηρύξεις που συνόδευσαν τον νέο θεσμό των Περιφερειών και της αποκεντρωμένης διοίκησης, περιθωριοποιώντας και τη γενική γραμματέα και τον περιφερειάρχη Ηπείρου και όλους τους δημάρχους που είχαν ταχθεί υπέρ της άρσης των απαγορεύσεων...

Τι κέρδισε από αυτό όμως το ίδιο το περιβάλλον;

Την καθολική απαγόρευση κυνηγίου δεν την θέλει ούτε ο ίδιος ο φορέας διαχείρισης του Αμβρακικού, άσχετα αν το λέει δυνατά ή όχι... Την καθολική απαγόρευση τη θέλουν μόνο κάποιες περιβαλλοντικές ΜκΟ και... οι λαθροθήρες, για διαφορετικούς λόγους η κάθε πλευρά:

Οι μεν πρώτες κερδίζουν από «μελέτες» και προγράμματα επί του Αμβρακικού, οι δε λαθροθήρες κάνουν «πάρτι» χωρίς την παρουσία των νόμιμων κυνηγών στον υγροβιότοπο.

Την ερχόμενη Τετάρτη η Κ.Σ.Ε. θα σηκώσει και πάλι τον Αμβρακικό στον ώμο της. Πόσο... μακριά θα μπορέσει να τον πάει είναι μια άλλη υπόθεση, που ίσως να έχει σχέση και με το αποτέλεσμα των εκλογών!

ΠΗΓΗ:
diananews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...