Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

«Κορωνησία- Η καρδιά του Αμβρακικού» – Νίκος Πανέλης

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ: Πώς να μιλήσεις , αλήθεια , για τούτο τον τόπο; Ποιές ιστορίες να διηγηθείς ;Πώς να κάνεις ανασύσταση μιας ολόκληρης περιοχής ; Οι απλοί μαχητές και ο απλός λαός δεν είναι αυτός που φτιάχνει την ουσία της ιστορίας; Μήπως από όλους τους κινδύνους ένας από τους χειρότερους είναι αυτός της μνήμης; Διότι λαός χωρίς μνήμη οδηγείται ,νομοτελειακώς, στην αυτοεξαφάνιση.

Ο Νίκος Πανέλλης μέσα από το βιβλίο αυτό ,διασώζει τη μνήμη και καταγράφει την ιστορία της Κορωνησίας, την καταγωγή των κατοίκων του , τα ήθη ,τα έθιμά τους και τις παραδόσεις τους.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα αφήγηση στην οποία καλλιεργείται ένα μοναδικό αίσθημα νοσταλγίας από τη δεξιοτεχνία της αφήγησης .

Καμιά μηχανή «αναζήτησης» δεν μπορεί να μας φέρει τη γλυκιά αίσθηση εκείνων των χρόνων. Και καμία επίσης δεν μπορεί να μας γυρίσει πίσω σε εκείνους τους καιρούς. Αν θέλουμε να ξαναβρούμε κομμάτια του παρελθόντος , πρέπει να ξέρουμε πως ήταν. Και οι σελίδες αυτού του βιβλίου , διατηρούν το παρελθόν ζωντανό . Πάνω στο παρελθόν αυτό , πατά κάποιος σταθερά, για να κάνει το επόμενο βήμα και να πορευτεί στον άγνωστο δρόμο που ξημερώνει αύριο…..

Το βιβλίο «ΚΟΡΩΝΗΣΙΑ-Η καρδιά του Αμβρακικού» του Νίκου Πανέλλη, είναι προϊόν πολυετούς ερευνητικής εργασίας, γραμμένο με μεράκι και διανθισμένο από την τριβή του με τον τόπο και τους ανθρώπους του, αποτελεί ένα χρηστικό –λειτουργικό εγχειρίδιο που με τρόπο άμεσο και ευχάριστο, πληροφορεί τον αναγνώστη με συνοπτικό τρόπο για τα γεγονότα και τους ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους στην Κορωνησία. Οι μύθοι που την περιβάλλουν ενώνονται με την ταραχώδη ιστορία της και συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό που απαρτίζεται από συναρπαστικά γεγονότα και σπουδαία επιτεύγματα.

Το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο σε γλώσσα λιτή , το ύφος του είναι απλό και κατανοητό , η γραφή του ζωντανή και ευχάριστη ενώ μπορεί να διαβαστεί εύκολα από μικρούς και μεγάλους.

Το βιβλίο έχει πολλές φωτογραφίες του συγγραφέα και πλούσια βιογραφία.

Η τέχνη της φωτογραφίας χρωστά πολλά στη γοητεία που ασκεί. Είναι που συλλαμβάνει το βύθισμα του παρόντος στον πίσω χρόνο. Ακινητοποιεί τη στιγμή, την καθιστά εσαεί παρούσα. Ένα απίστευτο παρελθόν ταυτισμένο με έναν τόπο, την Κορωνησία, ξαναζωντανεύει στη μνήμη μας περασμένο με την πατίνα του χρόνου. Τόποι, αρχαίες πέτρες, μικρά νησιά, βάρκες, ελιές, πηγάδια, πρόσωπα, μέσα στην αιώνια σκόνη ..έναν τόπο σταθερό που ποζάρει μέσα στο χρόνο.

Ο Νίκος Πανέλλης φτιάχνει γιοφύρια με το χθες: Mοιράζεται τον ψίθυρο , τον καημό της Κορωνησίας, τη μοναξιά του ερειπωμένου πατρογονικού, τη βαριά πίκρα, το άρωμα μιας εποχής η οποία, μολονότι χάθηκε για πάντα, σφραγίζει τη συλλογική μας μνήμη και λειτουργεί σαν άγκυρα που μας δένει με τα περασμένα.….

Κορωνησία , το διαμάντι του Αμβρακικού.


Koρωνησία, ξόρκι και φυλακτό του Νίκου Πανέλλη: « Ο καθένας έχει το νησί του , ένα χώρο-άσυλο στο άγριον της ζωής. Κορωνησία, σαν τη ζωή που ήθελα και θέλω πια να ζω»…

Το βιβλίο αυτό του Νίκου Πανέλλη δεν μπορεί να παγιδέψει τη μυρωδιά του πεταλιού και του καμένου ξύλου, τη μυρωδιά του μοσχοβολιστού ψωμιού και των φυκιών, των φρεσκοπλυμένων ρούχων και του βρεγμένου χώματος, καταφέρνει ωστόσο να αιχμαλωτίσει εκείνη τη μια στιγμή που πλάι στην άλλη και την άλλη δημιουργούν μια αλυσίδα φωτός που μας πάει στην άκρη του ορίζοντα.


Κι εκεί με φόντο τα σπαράγματα των σπιτιών της Καρακονσιάς και της εκκλησίας της Παναγίας και του παρεκκλησίου του Αγίου Ονουφρίου, τα παράθυρα που μιλούν για τη φτώχεια ή τον πλούτο, τα φυτρωμένα αγριόχορτα και το πηγάδι ,τα άνυδρα μικρά νησάκια του Αμβρακικού και τα ιχθυοτροφεία, τις κουρούνες και τα κοράκια, τα χελιδόνια και τις καρακάξες, τα αγριολούλουδα και τις πανύψηλες ελιές, τους θάμνους και τους σκίνους, τις μυρτιές και τις μυλόπετρες, τον στρατώνα και τη Βουβάλα, το «ράμμα» και την αρμύρα της θάλασσας, τα θαλασσοπούλια και τα γαλάζια νερά, τα ψάρια και τα τζιτζίκια, τα διβάρια και τις γέρικες ψαρόβαρκες, τα χρώματα του ουρανού και τις γραφικές ψαροταβέρνες, την Λογαρού και το Σακολέτσι, την Κορώνεια και τον Άμβρακο, τις σαρδέλες και τους κεφάλους, τις γαρίδες και τους αχινούς, τις μπάφες και το αυγοτάραχο, τις τσιπούρες και τους γοβιούς, τα δίχτυα και τις τέμπλες, τα φίδια και τις σφήκες, τις κωλοφωτιές και τους ερωδιούς, τους κορμοράνους και τους αργυροπελεκάνους, τη Σαλαώρα και το τελωνείο, τα αλατουργεία και τον καπετάν Αόρατο, το Περανήσι και τη Κούλια, το μοναστήρι και τον τάτζον, τους επιτάφιους και τον «Μάρτη», το κρέμασμα του Ιούδα και τα λουλούδια της Άνοιξης, τον αγιασμό στους μαστραπάδες και το βούτηγμα για το σταυρό , τις Απόκριες στην Κορωνησία και το θεριό της Παναγιάς, τα πανηγύρια και τα θαύματα του Αγίου Ονουφρίου, τους θρύλους και τους άγραφους κανόνες, τα καίκια και τα πριάρια, το αυγουστιάτικο φεγγάρι και την ευγένεια των κατοίκων της, τις στιγμές της σιωπής, τα απομεσήμερα της μελαγχολίας, τα πρωτοβρόχια, τους θαμπούς χειμώνες, τους χαμένους ήλιους, τη μυρωδιά της ασβέστης, τα γλυκά του κουταλιού, τα όνειρα της νιότης, της χειρονομίας που έμεινε βουβή, του βήματος που καλύφθηκε από τη σκόνη των ετών, ζωντανή αποκαλύπτεται και πάλι η γονιδιακή μας μνήμη.

Όλα αυτά σηματοδοτούν έναν κόσμο που έχει μια ενότητα: το χαμηλόφωνο ενός άκρατου ρομαντισμού, μιας κατασταλαγμένης παραδοχής της φθοράς και την ομορφιά του φθινοπώρου των χρωμάτων.

Ένα πόνημα-κόσμημα, που δεν πρέπει να λείψει από κανένα σπίτι της Άρτας και της Ηπείρου. Διαβάστε το.


****Ο Νίκος Πανέλης γεννήθηκε το 1950 στην Κορωνησία. Σπούδασε Ηλεκτρονικός Τεχνολόγος Μηχανικός. Εργάστηκε ως Τεχνικός στον ΟΤΕ και σήμερα είναι συνταξιούχος. Από το 1988 δημοσιογραφεί στην εφημερίδα «Κορωνησία» , ενώ από το 2004-2010 διετέλεσε υπεύθυνος της έκδοσής της. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου των Ενεργών Πολιτών περιοχής Αμβρακικού.


-Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πέτρα.
 

******************
 

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου «Ο Μακρυγιάννης» , ο Σύλλογος «Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού» θα παρουσιάσει το βιβλίο «Κορωνησία-Η καρδιά του Αμβρακικού» του συμπολίτη μας Νίκου Πανέλη.

Θα μιλήσουν οι : Παύλος Χαραλάμπους ,Πρόεδρος των Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού και ο Δημήτρης Βλαχοπάνος , φιλόλογος και πρόεδρος του Συλλόγου «Πολιτών Παρέμβαση».

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η Ζωή Μπαρτζώκα , μέλος της Θεατρικής Ομάδας του Συλλόγου « Ο Μακρυγιάννης» .

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαίρη Νάκα , μέλος της Περιφερειακής Κοινότητας Άρτας.

ΠΗΓΗ:
ipirotikovima.gr

1 σχόλιο:

Mplemargarita είπε...

Γνωρίζετε παρακαλώ από που μπορούμε να προμηθευτούμε το εν λόγω βιβλίο;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...