Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ


Επιστροφή σε δουλειές.. και «αρχές» της υπαίθρου

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι αγρότες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 8%. Πρόκειται για εξέλιξη με μεγάλη σημασία για την ύπαιθρο και το κυνήγι.

Οταν μπήκαμε στην ΕΟΚ, το 1981, η ελληνική γεωργία απασχολούσε πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού, ενώ στις βόρειες χώρες το ποσοστό ήταν κάτω από 5%. Η θεωρία τότε ήταν ότι έπρεπε να μειωθούν οι αγρότες και να αυξηθεί η παραγωγικότητά τους. Ετσι μπήκε στη ζωή μας η Κοινή Αγροτική Πολιτική (η ΚΑΠ), με τις επιδοτήσεις και τις πολιτικές βιομηχανοποίησης της γεωργίας.

Εκτός από την ΚΑΠ ήρθε και η αστυφιλία που ενέτεινε τη φυγή από την επαρχία. Με τη φυγή των ανθρώπων σταμάτησαν οι ορεινές καλλιέργειες, ερήμωσαν χωριά και λόγγωσαν σημεία που άλλοτε καλλιεργούνταν. Η φύση επηρεάστηκε άμεσα από τις αλλαγές. Θηράματα που ήταν ταυτισμένα με τις ημιορεινές καλλιέργειες, όπως η ορεινή πέρδικα, μειώθηκαν, ενώ ευνοήθηκαν θηράματα όπως ο αγριόχοιρος, αλλά και σαρκοβόρα όπως οι λύκοι.

Η οικονομική κρίση, όμως, έδωσε το έναυσμα σε νέους να γυρίσουν πίσω στα κληρονομικά χωράφια. Και δεν είναι μόνο η κρίση. Η πρόοδος της τεχνολογίας και ειδικά των επικοινωνιών και του Διαδικτύου, επιτρέπει πλέον την παραμονή στις εσχατιές της χώρας, χωρίς εκείνο το αποπνικτικό συναίσθημα απομόνωσης. Σήμερα μπορείς να καλλιεργείς σμέουρα στην Ηπειρο και με τον υπολογιστή σου να παρακολουθείς τη διεθνή αγορά, τα πολιτικά και πνευματικά δρώμενα της Αθήνας και του Παρισιού, με μηδαμινή δαπάνη. Μέχρι και πτυχίο από το ΜΙΤ μπορείς να πάρεις μέσω Διαδικτύου. Οσοι ζήσαμε τις αιτήσεις τηλεφώνου... εικοσαετίας στην επαρχία του 1970 δεν πιστεύουμε τη διαφορά.

Αν όμως συνεχιστεί η ροή ανθρώπων προς την ύπαιθρο, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τη φύση και το κυνήγι;

Η πρώτη επίπτωση θα είναι η απόκτηση άμεσης γνώσης για το τι εστί φύση από τους νέους γεωργούς, που ενδέχεται να είχαν μπει μέχρι τότε, να το είχαν «πληροφορηθεί» από τις γνωστές ΜΚΟ και την επικρατούσα οικο-ιδεολογία. Τίποτε δεν σε κάνει πιο πραγματιστή από την πραγματικότητα. Αρκεί μια επίθεση λύκων στα ζώα παραγωγής «βιολογικού» κρέατος, για να μάθεις τι εστί φύση από πρώτο χέρι.

Το κυνήγι θα προσλάβει μια νέα όψη για όσους μετοικούν στην επαρχία και βλέπουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει «επισκεψιμότητα» το καταχείμωνο.

Η ανάγκη για καλλιεργήσιμη γη θα θέσει επίσης υπό πίεση την ανόητη νομοθεσία περί «δασικών εκτάσεων». Εχοντας αφήσει, ή εκδιωχθεί, από την πόλη για να δημιουργήσεις το βιος σου στα βουνά, δεν καταπίνεις εύκολα την αυθαίρετη απαλλοτρίωση της πάτριας γης με μια μονοκοντυλιά του δασάρχη. Ειδικά αν πρόκειται για τα χωράφια που καλλιεργούσε η προηγούμενη γενιά και ξέρεις πώς ήταν και τι παρήγαγαν...

Νέες καλλιέργειες στα χωράφια που λόγγωσαν θα ευνοήσουν και πάλι τα θηράματα που δεινοπάθησαν λόγω ΚΑΠ, ειδικά την ορεινή πέρδικα. Το θέμα είναι τι θα γίνει με τα μεγάλα θηράματα, όπως τα αγριογούρουνα. Το παράδειγμα της Καλοσκοπής είναι επίκαιρο. Το 1986 άρχισαν να αυξάνονται τα αγριογούρουνα στην Καλοσκοπή και οι επιδρομές τους εκμηδένιζαν τη λιγοστή παραγωγή των κατοίκων του χωριού. Εγινε «ντόρος» και τελικά οργανώθηκαν κυνήγια στην περιοχή για να μειωθούν τα ζώα.

Με νέους και πιο καταρτισμένους αγρότες η κατάσταση ίσως πάρει μιαν άλλη μορφή ελέγχου, πιο «σοφιστικέ» από το οργανωμένο «γιούρια» της Καλοσκοπής. Δηλαδή ενδέχεται να πάμε σε μια πιο ευρωπαϊκή βάση οργάνωσης του κυνηγίου μεγάλων θηραμάτων, με ουσιαστικά οικονομικά οφέλη για την τοπική οικονομία. Μερικοί θα αντιδράσουν σε αυτή την άποψη, αλλά οι καιροί αλλάζουν και όπως φαίνεται η εποχή της «αρπαχτής» έχει παρέλθει. Ο όρος «αρπαχτή» ισχύει για τις μέχρι τώρα πρακτικές όλων: του Δημοσίου, των γεωργών και των κυνηγών. Θα δούμε σύντομα αν η φιλοσοφία της αρπαχτής θα αντικατασταθεί από κάτι δημιουργικό ή αν θα ανακαλύψουμε… καμιά νέα φάμπρικα.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ

ΠΗΓΗ: diananews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...