Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Προς τους λαθροθήρες του Αμβρακικού


Του Φώτη Περγαντή, Βιολόγου, Οικολόγου M.Sc.

Κ.κ. Λαθροθήρες, λάβετε υπ’ όψη σας ότι:

-Τα παπιά και οι φαλαρίδες που λάθρα αποδεκατίζετε παίζουν σπουδαιότατους ρόλους στο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας. Οι βασικότερες «υπηρεσίες» τους είναι δύο: α) Ανακυκλώνουν σημαντική βιομάζα η οποία, όπου συσσωρεύεται, δημιουργεί ποικίλα προβλήματα αλλά και μείωση του αλιευτικού προϊόντος. β) Κρατάνε λεπτές ισορροπίες από τις οποίες εξαρτάται το «έχειν καλώς» όλου του παραγωγικού οικοσυστήματος της περιοχής. Έχετε μειώσει δραματικά τους πληθυσμούς αυτών των πουλιών και γι’ αυτό είσαστε, εμμέσως πλην σαφώς, σοβαρά υπεύθυνοι για τις όποιες σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις έχουν προέλθει από αυτή τους τη μείωση. -Επειδή το νόμιμο και σωστά σχεδιασμένο κυνήγι δεν προκαλεί τέτοιες σοβαρές επιπτώσεις και επειδή εξ αιτίας σας υπάρχει άρνηση του κράτους να το επιτρέψει στην περιοχή, στερείτε : α) Σε πολλές εκατοντάδες νομιμόφρονων κυνηγών τη δυνατότητα να κυνηγήσουν στην ίδια την περιοχή τους.

β) Σε πολλές δεκάδες επαγγελματίες τα έσοδα που θα είχαν από τις όποιες υπηρεσίες παρέχουν και αντικείμενα που διαθέτουν προς πώληση και τα οποία καταναλώνονται σχετικά με την κυνηγετική δραστηριότητα. Αλλά ακόμη και αν επιτρέπονταν γι αυτούς όλους το κυνήγι, εφ’ όσον εσείς εξακολουθείτε τις δραστηριότητές σας, οι πληθυσμοί των θηρεύσιμων είναι τόσο μικροί και «επιφυλακτικοί», που σπάνια κάποιος νόμιμος κυνηγός θα ικανοποιηθεί, έστω και περιστασιακά, από το κυνήγι του στην περιοχή αυτή, οπότε και πάλι η νόμιμη δραστηριότητα θα ατονίσει.

-Μαζί με τα θηρεύσιμα σκοτώνετε και τις βαλτόπαπιες, παγκόσμια απειλούμενο είδος και σπάνιο στην Ευρώπη κι έτσι αποθαρρύνετε την προσέλευση ξένων επισκεπτών που ενδιαφέρονται να το παρατηρήσουν και φωτογραφήσουν, αλλά και γενικότερα με την προκλητική συμπεριφορά σας δυσφημίζετε διεθνώς την περιοχή και αποθαρρύνετε την προώθηση του περιβαλλοντικού τουρισμού που πολλά οφέλη θα είχε να αποδώσει στις τοπικές κοινωνίες.

Με λίγα λόγια, στα όποια κακά υπάρχουν στον τόπο, έρχεστε και εσείς και, χωρίς κανένα προβληματισμό, του δίνετε μία «χαριστική βολή». Δε δικαιολογείστε με τίποτα. Η πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζει ποικίλα σοβαρά προβλήματα αλλά δεν διανοείται να τα λύσει με παράνομες και πολύ επιζήμιες για τον τόπο και την υπόλοιπη κοινωνία δραστηριότητες.

Ελπίζω η επιστολή μου να κάνει έστω και έναν από εσάς να σταματήσει να λαθροκυνηγάει.

ΠΗΓΗ:
ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...