Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Καλλιέργεια Ηλίανθου και στα πεδινά της Άρτας


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καλλιεργήθηκε από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Άρτας στα πεδινά της Άρτας ηλίανθος. Αυτό το φιλοθηραματικό φυτό φιλοξενείται σε επτά στρέμματα περίπου καλλιεργήσιμης έκτασης κοντά στον οικισμό Κολομοδίων.

Σκοπός αυτής της φιλοθηραματικής δράσης είναι η σίτιση του ενδημικού και αποδημητικού θηράματος μιας και η περιοχή ενδείκνυται για την καλλιέργεια αυτού του φυτού από την μια, και από την άλλη μπορεί να φιλοξενήσει κάποιους πληθυσμούς τρυγονιών που είναι περαστικά από την περιοχή μας αυτή την εποχή.

Εγώ θα ήθελα να επικεντρωθώ στις καλλιεργητικές απαιτήσεις αυτού του φυτού διότι πιστεύω πώς αν αυξηθούν αυτές οι καλλιέργειες θα έχουμε και εμείς αρκετό θήραμα στην περιοχή. Καταρχήν μιλάμε για μια βιολογική καλλιέργεια διότι δεν απαιτείται λίπασμα και φυτοφάρμακα για την καλλιέργεια του, έχοντας σαν συνέπεια να έχουμε ένα επιπλέον κίνητρο μιας και οι βιολογικές καλλιέργειες επιδοτούνται.

Σημαντικό επίσης είναι το ότι δεν έχει και μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και συγκεκριμένα η φετινή καλλιέργεια ηλίανθου ποτίστηκε μόνο μια φορά και η περσινή καθόλου, βασική προϋπόθεση να σπαρθεί στα τέλη Μαΐου αν ευνοούν οι καιρικές συνθήκες.

Προσωπικά και μέσα από τον ισότοπο μου θα ήθελα να παροτρύνω και άλλους φίλους κυνηγούς να συμμετέχουν σε αυτές της φιλοθηραματικές δράσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου γιατί με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουμε και τις απελευθερώσεις που κάνει ο Σύλλογος σε ορτύκια και φασιανούς, προετοιμάζοντας τον βιότοπο που θα τα φιλοξενήσει, πετυχαίνοντας μικρότερο αριθμό θνησιμότητας και γιατί όχι και μια αναπαραγωγή αυτών των πουλιών στον τόπο μας που θα είναι το σημαντικότερο επίτευγμα έχοντας πλέον ενδημικό θήραμα στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...