Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού: Ανησυχία και ευαισθητοποίηση για τις νεκρές χελώνες


Προτείνει Κέντρο πρώτων βοηθειών στην Κόπραινα

Το άνοιγμα του κέντρου πρώτων βοηθειών στην Κόπραινα σκέφτεται να προτείνει ο φορέας διαχείρισης Αμβρακικού ώστε να μπορούν να περιθάλπονται εκεί κάποια περιστατικά θαλάσσιων χελωνών που είναι τραυματισμένες. Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στο θέμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta επιδιώκει ο φορέας διαχείρισης υγροτόπων Αμβρακικού μετά και από την πρόσφατη περίπτωση εντοπισμού μιας ακόμα νεκρής χελώνας στον Αμβρακικό η οποία φαίνεται να κακοποιήθηκε βάναυσα. «Ο μεγάλος πλούτος του Αμβρακικού φαίνεται ιδιαίτερα από τα ρινοδέλφινα και τις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta που συνεχίζουν να διαβιούν σε αυτόν και είναι είδη σπάνια, όπως και τα υδρόβια πτηνά» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού Μαρία Κατσικάτσου όπου γίνεται αναφορά στα περιστατικά θανάτου των θαλάσσιων χελωνών τα οποία αυξάνονται ανησυχητικά και στις αιτίες που τα προκαλούν.

Μόνο για το 2011 έχουν καταγραφεί ήδη πάνω από 20 νεκρές χελώνες, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλές από αυτές πλέουν νεκρές μέχρι να παρασυρθούν σε κάποια όχθη από τα θαλάσσια ρεύματα και να γίνουν αντιληπτές από τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης.

Μόνο για τροφοληψία

Μέχρι περίπου τη δεκαετία του ’90 υπήρχαν κάποια σημεία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στον Αμβρακικό τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν ανέφερε η κυρία Κατσικάτσου παρά μόνο κάποια σημαντικά πεδία τροφοληψίας τα οποία είναι κρίσιμο να διατηρηθούν, σημειώνοντας: «Η χελώνα τρέφεται μέσα στον Αμβρακικό αλλά ωστόσο πλέον δεν ωοτοκεί. Η χελώνα θέλει άμμο ή μαλακό υπόστρωμα κι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κατάλληλα ενδιαιτήματα. Πλέον διατηρήθηκαν κάποια πεδία τροφοληψίας στα οποία υπάρχει, την βλέπουμε, είναι ζωντανή, είναι μια χαρά αλλά έχουμε κρούσματα θανάτων τα οποία επειδή καταγράφονται πλέον και τα βλέπουμε πιθανόν να μας φαίνονται πολλά. Οι χελώνες πλέουν νεκρές έως ότου τις διαπιστώσουμε. Κάποιες είναι σε προχωρημένη σήψη και σε κάποιες έχει επέλθει πιο πρόσφατα ο θάνατος».

Από πέρσι η καταγραφή

Επειδή η καταγραφή των κρουσμάτων θανάτου των θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε να γίνεται σχετικά πρόσφατα και συγκεκριμένα από πέρσι δεν μπορούν να υπάρξουν συγκρίσιμα στοιχεία με περασμένα έτη που να φανερώνουν με σαφήνεια αύξηση ή μείωση του αριθμού. Η κυρία Κατσικάτσου ανέφερε: «Ξεκινήσαμε πέρσι απ’ τα μέσα του έτους να τις καταγράφουμε οπότε αυτό δεν θα μπορούσαμε να το πούμε. Έχουμε πρόσφατες μόνο καταγραφές οι οποίες γίνονται για να ξέρουμε και να ενημερώνουμε και τον «ΑΡΧΕΛΩΝ» που είναι υπεύθυνος για τις χελώνες και έχει γνώσεις για την προστασία και να έχουμε και μια καλύτερη συνεννόηση».

Κύριες αιτίες θανάτου

Ως κύριες αιτίες που απειλούν τις θαλάσσιες χελώνες αναφέρονται η κατάποση απορριμμάτων και πλαστικών, η μεταβολή των οικοσυστημάτων και η κλιματική αλλαγή. Η συνηθέστερη αιτία θανάτου των χελωνών είναι ο πνιγμός από αλιευτικά εργαλεία ή από σκουπίδια νάιλον. Οι αλιείς με τη συνεχή παρουσία τους μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική προστασία των χελωνών, είτε συμβάλλοντας στην ασφαλή απελευθέρωσή τους από τα αλιευτικά εργαλεία, είτε με τη διάσωση των τραυματισμένων ατόμων και την έγκαιρη ενημέρωση των υπηρεσιών για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Βάναυση κακοποίηση

Τα στοιχεία από την μέχρι τώρα καταγραφή δείχνουν δυστυχώς ότι υπάρχουν και περιπτώσεις ηθελημένης θανάτωσης, από ανθρώπους, των θαλάσσιων χελωνών. «Πολλές από τις χελώνες είναι απλώς νεκρές και δεν φέρουν κάποια σημάδια εύκολα ορατά για τις αιτίες του θανάτου, ωστόσο κάποιες άλλες είναι νεκρές λόγω των διχτύων ή τον νάιλον ή των σκουπιδιών που ρίχνουμε και επίσης κάποιες είναι κατακρεουργημένες δηλαδή χτυπημένες βαριά κυρίως στο κεφάλι ή και αποκεφαλισμένες» ανέφερε η κυρία Κατσικάτσου, αναφορά η οποία σοκάρει. Όπως είπε θαλάσσιες χελώνες υπάρχουν όλες τις εποχές στον Αμβρακικό «απλά όταν πέφτουν τα δίχτυα – οι αλιείς ξέρουν περισσότερα γι’ αυτό- είναι περισσότερα τα κρούσματα».

Προστασία

Όσον αφορά το θέμα προστασία της θαλάσσιας χελώνας και τι μπορούμε να κάνουμε συλλογικά αλλά και ατομικά ο καθένας η κυρία Κατσικάτσου δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενημέρωση λέγοντας: «Μία πρώτη κίνηση που μπορεί να γίνει είναι η ενημέρωση των ψαράδων ώστε να τις ξεμπλέκουν. Δεν είναι κάτι το τόσο ιδιαίτερο. Όταν αντιληφθούν τη χελώνα μέσα στα δίχτυα τους θα πρέπει να την ξεμπλέκουν ή να βγάζουν τα άγκιστρα. Και επίσης ως πολίτες θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι τα νάιλον και τα πλαστικά σκουπίδια είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου».

Κέντρο πρώτων βοηθειών στην Κόπραινα

Οι τραυματισμένες χελώνες όταν εντοπίζονται μεταφέρονται στην Αθήνα στο κέντρο περίθαλψης «ΑΡΧΕΛΩΝ». Το ταξίδι όμως είναι αρκετά μεγάλο και πολλές από αυτές θα μπορούσαν να δεχτούν και εδώ τη φροντίδα εάν φυσικά υπήρχε κάποιο κέντρο για να τις δεχτεί.

Για το λόγο αυτό ο φορέας διαχείρισης Αμβρακικού σκέφτεται πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το κέντρο πρώτων βοηθειών στην Κόπραινα, το οποίο όπως ανέφερε η κυρία Κατσικάτσου είναι αυτή τη στιγμή εγκαταλελειμμένο, ώστε να μπορούν να περιθάλπονται εκεί κάποια περιστατικά. Επίσης ο φορέας σκέφτεται να προχωρήσει σε κάποιες πρωτοβουλίες ενημέρωσης για τις χελώνες με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στο θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα και στην ερώτηση εάν προτίθεται ο φορέας να πάρει κάποια μέτρα για την προστασία αυτών των θαλάσσιων ζώων η κυρία Κατσικάτσου ανέφερε: «Υπάρχει πιθανότητα να γίνει κάτι αν συνεργαστούμε βέβαια με τον ΑΡΧΕΛΩΝΑ. Υπάρχει ένα εγκαταλειμμένο για την ώρα κέντρο πρώτων βοηθειών στην Κόπραινα το οποίο το έχουμε πολύ κοντά μας και δεν λειτουργεί. Θα μπορούσαμε να το ανοίξουμε πιθανόν αλλά αυτό θα πρέπει να το κοιτάξουμε λίγο πιο λεπτομερώς, να το προτείνουμε στα συμβούλια να δούμε πώς θα προχωρήσουμε και φυσικά σε πρώτη φάση ως πολίτες θα πρέπει να ενεργήσουμε. Όταν μεταφέρονται οι χελώνες μεταφέρονται στην Αθήνα. Είναι ένα ταξίδι μεγάλο, όπως και για τα πουλιά ισχύει το ίδιο, ενώ κάποιες από τις χελώνες είναι πολύ εύκολο να τις περιθάλψουμε ακόμα κι εδώ πέρα. Εγώ θα το προτείνω πλέον».

Οι φύλακες του φορέα διαχείρισης που περιπολούν καθημερινά στο εθνικό πάρκο βρίσκουν και καταγράφουν τις νεκρές χελώνες. Η κυρία Κατσικάτσου περιγράφει τη διαδικασία η οποία ακολουθείται σ’ αυτές τις περιπτώσεις ως εξής: «Όταν έχει εντοπιστεί μία χελώνα καταγράφεται, αποστέλλεται το δελτίο εκθαλάσσωσης στον «ΑΡΧΕΛΩΝ» όπως και στο Λιμεναρχείο προκειμένου να απομακρυνθεί εφόσον είναι νεκρή γιατί υπάρχουν και λουόμενοι, είναι και θέμα υγιεινής. Όχι ότι φέρει κάποιες αρρώστιες γιατί δεν είναι θηλαστικό. Το θέμα είναι να απομακρυνθεί για να μην μυρίζει κιόλας τους καλοκαιρινούς μήνες και ενημερώνονται κάποιες αρμόδιες υπηρεσίες όπως είναι οι Δήμοι προκειμένου να απομακρυνθεί, το Υπουργείο, ο ΑΡΧΕΛΩΝΑΣ που είναι ενδιαφερόμενος άμεσα και το Λιμεναρχείο».

Θύματα και δελφίνια 

Εκτός από τις θαλάσσιες χελώνες τον τελευταίο χρόνο καταγράφηκαν επίσης και δύο περιστατικά θανάτου δελφινιών

ΠΗΓΗ:
ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...