Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Υπάρχουν στον Αμβρακικό μυοκάστορες ή κάποιο άλλο είδος;


kynhgotopos.blogspot.com
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε Αθηναϊκό Κυνηγετικό Έντυπο επιστολή κατοίκου της περιοχής μας, η οποία ανέφερε για ύπαρξη πολύ μεγάλου αριθμού μυοκαστόρων στον Αμβρακικό.
Οι μυοκάστορες είναι είδος που δεν ανήκει στην πανίδα της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά της Νότιας Αμερικής, εισήχθη πριν από πολλά χρόνια από εκτροφείς – γουνοπαραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας  και επειδή δεν καρποφόρησε η συγκεκριμένη εκτροφή, δυστυχώς εγκαταλείφθηκαν με πολύ σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον και ήδη έχουν επιβιώσει σε μεγάλους αριθμούς στη Μακεδονία.
Βεβαίως δεν είναι κάτι που ακούμε πρώτη φορά από κυνηγούς και κατοίκους της δικής μας περιοχής, όμως είναι ένα θέμα που πρέπει να αγγίξουμε με προσοχή και σαφέστατα με επιστημονική προσέγγιση και γνώση και συμβουλευόμενοι πάντα τη γνώμη των ειδικών και εύλογο το ερώτημα όλων μας:
- Ποιο είναι λοιπόν το είδος αυτό, που υπάρχει στον Αμβρακικό τουλάχιστον τα δύο με τρία τελευταία χρόνια;
Κάναμε τη δικιά μας έρευνα και ρωτήσαμε πάρα πολλούς κατοίκους, ψαράδες, κυνηγούς της περιοχής, εάν έχουν δει το συγκεκριμένο είδος στον Αμβρακικό. Οι περισσότεροι απάντησαν ότι το έχουν ακούσει από άλλους, όμως εάν τα ζώα αυτά κινούνται βράδυ και είναι κρυμμένα σαφέστατα είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά.
Το μόνο στοιχείο που υπάρχει είναι μια φωτογραφία της σελίδας 1 που εστάλη στον kynhgotopos.blogspot.com ο οποίος παράλληλα κάνει μέσω διαδικτύου τη δική του έρευνα σχετικά με το θέμα. Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε στην Πρέβεζα κοντά στο Ξενοδοχείο Μαργαρώνα, το ζώο ήταν νεκρό και έφτανε περίπου το ένα μέτρο.
Βεβαίως εάν πρόκειται για μυοκάστορα προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για το πώς έφτασε έως εδώ και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στη θηραματοπανίδα του υγροβιότοπου.   
 Οι περισσότερες αναφορές κάνουν λόγο για την ύπαρξή του κυρίως προς την περιοχή του Βάλτου της Πέτρας. Παρακαλούμε λοιπόν όποιον γνωρίζει και επέπεσε στην αντίληψή του κάτι σχετικό να μας ενημερώσει. Παρακάτω φωτογραφία μυοκάστορα για να μπορέσετε να συγκρίνετε.

 
   

9 σχόλια:

παρης είπε...

εχω τραβηξει βιντεο σε μυοκαστορα η αλλιως ποντικοκαστορα στην παραλια στο μονολιθι.ειναι περιπου ενα μετρο και γυρω στα δεκα κιλα υπολογιζω.

ΘΟΔΩΡΗΣ είπε...

Είναι εύκολο να μας το στείλετε για να το δημοσιεύσουμε;

παρης είπε...

πως μπορω να σας το στειλω ?

ΘΟΔΩΡΗΣ είπε...

Αν το βίντεο είναι μέχρι 25 MB, να το στείλετε στο e-mail: kynhgotoposartas@gmail.com. Αν είναι μεγαλύτερο συμπιέστε το με κάποιο πρόγραμμα και μοιράστε το σε τμήματα των 25MB. Μετά στείλτε τα κομμάτια ένα ένα στο ίδιο e-mail!

Φωτης Μητροκωστας είπε...

Βρεθηκε σημερα (09 01 2014),μυοκαστορας σκοτωμενος απο αυτοκινητο,στη λεωφορο Ιωαννινων ,στο υψος του μουσειου Νικοπολεως στην Πρεβεζα

giannis είπε...

έχει γεμίσει όλος ο κάμπος. πέτρα βίγλα άγιο σπυρίδωνα, και προχωράνε προς άρτα ιωάννινα περνοτας το ποτάμι και από χαντάκι σε χαντάκι . εχθές 5/01/2015 σκότωσα 3, από τους 15 που βρήκα , η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη. μεγάλη οικολογική καταστροφή, σε λίγο θα μπούνε και μέσα στα χωριά αν σκέφτης ότι τους βρήκα μόλις 3 χιλιόμετρα από τοkentro του χωριού.(άγιος σπυρίδων)

Unknown είπε...

Σημερα 8 ιουλιου2017 φωτογραφισα ενα ζευγος μυοκαστορα στην αμμουδια πρεβεζας στις εκβολες του αχερωντα .εμεινα εκπληκτος δεν ηξερα οτι υπαρχουν αυτα τα ζωα στην ελλαδα αλλα στον αμαζονιο .και ειναι τεραστια

Unknown είπε...

Σημερα 8 ιουλιου2017 φωτογραφισα ενα ζευγος μυοκαστορα στην αμμουδια πρεβεζας στις εκβολες του αχερωντα .εμεινα εκπληκτος δεν ηξερα οτι υπαρχουν αυτα τα ζωα στην ελλαδα αλλα στον αμαζονιο .και ειναι τεραστια

Ανώνυμος είπε...

20/08/22 ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ ΠΑΡΚΟ ΑΡΤΑΣ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...