Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ ΒΡΗΚΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ

Είναι η δεύτερη φορά, σε διάστημα ενός έτους που ο ίδιος κτηνοτρόφος στην περιοχή των Γρεβενών και συγκεκριμένα στo ΔΔ Πηγαδίτσας, βρίσκει τα σκυλιά του δηλητηριασμένα. Περίπου ένα χρόνο πριν, τον Μάιο του 2009, ο κτηνοτρόφος είχε χάσει και τους οχτώ σκύλους φύλαξης του κοπαδιού του από δηλητηριασμένα δολώματα που είχαν διασκορπίσει ασυνείδητοι σε πολύ μεγάλη απόσταση (σε ακτίνα 4 χλμ). Αυτή την φορά, ο κτηνοτρόφος κατάφερε να σώσει τα περισσότερα από αυτά, χορηγώντας τα με ενέσιμο αντίδοτο (ατροπίνη), ενώ 3 δεν κατάφερε να τα εντοπίσει. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι συνεργάτες της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ για αυτοψία. Δηλητηριασμένα δολώματα βρέθηκαν διασκορπισμένα σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων και ο αγανακτισμένος κτηνοτρόφος έχει ήδη προσφύγει στον εισαγγελέα.

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι δυστυχώς ακόμα μία αρκετά διαδεδομένη και φυσικά παράνομη μέθοδος στην ελληνική ύπαιθρο για τη θανάτωση τόσο άγριων ζώων (πολλά από τα οποία είναι κινδυνεύοντα είδη όπως η αρκούδα) που προκαλούν ζημιές σε παραγωγούς, όσο και ζώων που θεωρούνται ανταγωνιστικά προς άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες (όπως το κυνήγι). Την ίδια περίοδο, έχουν επίσης αναφερθεί και πολλά περιστατικά θανάτωσης κυνηγετικών σκύλων σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τα περιστατικά αυτά, προτείνοντας τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων και της πολιτείας για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.

Για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ προτείνει την εντατικοποίηση των ελέγχων ώστε να προλαμβάνεται η χρήση τέτοιων παράνομων και καταστροφικών μεθόδων εξόντωσης ζώων, η οποία στοιχίζει στους κτηνοτρόφους τόσο υλικά όσο και ψυχολογικά, με την απώλεια πολύτιμων ζώων εργασίας

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ σε συνεργασία με τη Νομαρχία Γρεβενών έχει ξεκινήσει την υλοποίηση προγράμματος LIFE στην περιοχή με στόχο την διατήρηση της αρκούδας και των βιοτόπων μαύρης πεύκης. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού προβλέπονται και συγκεκριμένες δράσεις για την καταγραφή και αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων που έχει άμεσες επιπτώσεις και στον πληθυσμό αρκούδας στην περιοχή (για το διάστημα 2007-09, 6 αρκούδες έχουν πέσει θύματα δηλητηριασμένων δολωμάτων στη περιοχή Γρεβενών). Συγκεκριμένα, γίνεται προσπάθεια καταγραφής, χαρτογράφησης και ποσοτικοποίησης της έκτασης του προβλήματος με τη διακίνηση ερωτηματολογίου.

ΠΗΓΗ: www.diananews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...