Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΡΟΤΑΣΗ.

Μετά τους κυνηγούς... χέρι και στους αγρότες!
Μετά το κυνήγι, απαγορεύσεις και περιορισμούς ακόμα και στη γεωργική δραστηριότητα «μελετούν»... από κοινού στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στελέχη του ΥΠΕΚΑ και εκπρόσωποι μεγάλων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που -εν τη αδεία της κ. Μπιρμπίλη- «συγκυβερνούν» πλέον στο υπουργείο της.
Αν ο αγροτικός κόσμος γνώριζε το είδος των απαγορεύσεων και των περιορισμών που σχεδιάζονται ή προτείνονται για την «περιβαλλοντική» διαχείριση των αγροτικών τοπίων και των κάμπων της χώρας μας, τα τρακτέρ ίσως να μην έφευγαν ποτέ από τα... μπλόκα των εθνικών οδών!
Και αν η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπατζελή γνώριζε την «πυριτιδαποθήκη» που ετοιμάζονται κάποιοι να ανάψουν στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής με πρόσχημα... την οικολογία, είναι βέβαιο πως οι σχέσεις της με την κ. Μπιρμπίλη θα περνούσαν μια θυελλώδη περίοδο...
Αυτή τη στιγμή, στο υπουργείο Περιβάλλοντος μελετάται μια πολυσέλιδη πρόταση νόμου που ανάμεσα στα άλλα προβλέπει και την... ίδρυση μιας νέας κατηγορίας προστατευόμενων περιοχών, υπό την ευφάνταστη ονομασία «Πάρκα Προστασίας της Φύσης».
Δεν θα υπάγονται στα ήδη υφιστάμενα «Μνημεία της Φύσης», στα Καταφύγια Αγριας Ζωής, στα Εθνικά Πάρκα, στους Εθνικούς Δρυμούς ή στις άλλες απαγορευμένες περιοχές, αλλά θα πρόκειται για κάτι αυτοτελώς καινούργιο.
Οπως αναφέρει η σχετική έκθεση, τα «Πάρκα Προστασίας της Φύσης» θα περιλαμβάνουν περιοχές που υφίστανται έντονη ανθρώπινη παρέμβαση, κυρίως περιαστικές φυσικές περιοχές και περιοχές με σημαντικά αγροτικά οικοσυστήματα.
Επί της ουσίας πρόκειται για μια προσπάθεια μεγάλων περιβαλλοντικών ΜκΟ που, με επικεφαλής το WWF, προσπαθούν να... βάλουν «πόδι» (ή χέρι αν προτιμάτε) σε αγροτικές και περιαστικές περιοχές που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν...
Δεν φτάνει ο Εβρος, ο Γράμμος, ο Πάρνωνας, οι Πρέσπες, η Δαδιά, ο Παρνασσός, το Μεσολόγγι, τα βουνά, οι υγροβιότοποι και ένα πλήθος άλλων περιοχών, τώρα ήρθε η σειρά και του αγροτικού χώρου!
Ως πρόσχημα αναφέρεται η... «προστασία και διατήρηση τοπικών ποικιλιών, καθώς και δομικών στοιχείων του αγροτικού τοπίου» (sic)!
Τα αγροτικά και περιαστικά «Πάρκα Προστασίας της Φύσης» -σύμφωνα με την πρόταση νόμου που μελετάει το υπουργείο Περιβάλλοντος- θα χωρίζονται σε τρεις Ζώνες, στις οποίες το κυνήγι... ΔΕΝ θα επιτρέπεται σε καμία!
Μήπως όμως θα επιτρέπεται στους αγρότες να καλλιεργήσουν τη γη τους;
Για... θαυμάστε λίγο το προσχέδιο:
- Ζώνη Α: Απαγορεύεται οποιαδήποτε οικονομική ή οικιστική δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση της οικολογικής κατάστασης (sic).. .Επιτρέπονται μόνο η εγκατάσταση παρατηρίων της άγριας ζωής, πυροσβεστικών κρουνών, καθώς και μικρών συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας...»
- ΖΩΝΗ Β: Επιτρέπονται μόνο ήπιες φυσιολατρικές χρήσεις, παγκάκια(!), ξύλινες καντίνες και η εγκατάσταση... μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
- ΖΩΝΗ Γ: Επιτρέπεται η άσκηση γεωργικών δραστηριοτήτων με έμφαση στη χρήση τοπικών ποικιλιών... Η διαχείριση των γεωργικών οικοσυστημάτων γίνεται βάσει σχεδίου με την ευθύνη του εκάστοτε φορέα λειτουργίας και διαχείρισης (είναι αυτονόητο... ποιοι θα είναι στον Φορέα), που θα επιβάλλει κανόνες για το σύνολο των γεωργικών δραστηριοτήτων... Απαγορεύεται η χρήση αγροχημικών, απαγορεύεται η εντατική κτηνοτροφία, ενώ αποθήκες, στάβλοι, αναβαθμίδες, φράχτες κλπ. θα επιτρέπονται μόνο... εφόσον συμφωνεί ο Φορέας Διαχείρισης!!!
Μέχρι τώρα οργανώσεις όπως το WWF, είχαν αφεθεί να έχουν «λόγο», να κατευθύνουν ή να διαχειρίζονται εκτάσεις του δημόσιου φυσικού χώρου. Με αυτήν την πρόταση νόμου, μετατρέπονται στην ουσία σε... μάνατζερ και «κομισάριους» της ιδιωτικής γης του ίδιου του αγρότη!
Ισως γι’ αυτό ακριβώς και ο Διευθυντής του WWF κ. Δ. Καραβέλλας επιχαίρει δημόσια για τη σύσταση... της «άτυπης ομάδας εργασίας» που έχει συσταθεί στο υπουργείο με τη συμμετοχή των 10 ΜκΟ, ώστε να μετατραπεί το σχέδιο νόμου, σε οριστικό νόμο του κράτους!
Το συνολικό σχέδιο νόμου όμως, δεν τελειώνει εδώ όσον αφορά τους αγρότες.
Επεκτείνεται και στην αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, δηλαδή σε όλους τους μεγάλους κάμπους της χώρας μας
Και προβλέπει ότι στην αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας «απαγορεύεται η κατάτμηση των αγροτεμαχίων, είτε με διανομή μεταξύ των συνιδιοκτητών είτε με πώληση, ή οποιαδήποτε άλλη πράξη που μεταβιβάζει δικαίωμα κυριότητας, χωρίς την προηγούμενη άδεια της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης...»
Η ιδιότυπη «συγκυβέρνηση» με τις ΜκΟ που έχει επιβάλει στο υπουργείο της η κ. Μπιρμπίλη, είναι προφανές ότι οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς που θα φέρουν την κυβέρνηση αντιμέτωπη με τον κόσμο της υπαίθρου συνολικά...
Και τότε, η Κ.Σ.Ε. και οι κυνηγοί θα είναι ελάχιστο πρόβλημα μπροστά σε αυτά που θα εμφανιστούν...

ΠΗΓΗ: www.diananews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...