Σάββατο 25 Απριλίου 2009

<<ΛΑΘΡΟΘΗΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΝΗ ΚΟΖΑΝΗΣ Εκτέλεσαν τρία ζαρκάδια>>


Λαθροθήρες εκτέλεσαν εν ψυχρώ ζαρκάδια στην Κοζάνη. Οι αδίστακτοι λαθροθήρες βγήκαν νύχτα για κυνήγι λαγού, αλλά έπεσαν πάνω σε τρία ζαρκάδια, τα οποία τυφλώθηκαν από τα φώτα των αυτοκινήτων τους κι όταν σταμάτησαν δέχτηκαν βροχή από σκάγια.
Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από μερικές μέρες σε ορεινή περιοχή της Ακρινής Κοζάνης και προκάλεσε αποτροπιασμό σε μέλη κυνηγετικών συλλόγων της περιοχής που το έμαθαν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα άτυχα ζαρκάδια καταναλώθηκε από τους λαθροθήρες. Οι δράστες βγήκαν νύχτα για να πιάσουν λαγούς, κάτι που είναι συνηθισμένο αυτή την εποχή από λαθροθήρες, γιατί απαγορεύεται το κυνήγι. Τη νύχτα οι λαγοί βγαίνουν στους δρόμους για να παίξουν και να ζευγαρώσουν. Τα φώτα των αυτοκινήτων τους τυφλώνουν και τους ακινητοποιούν. Ετσι πέφτουν θύματα των λαθροθηρών. Αυτή τη φορά όμως το θήραμα δεν ήταν λαγοί, αλλά τρία νεαρά ζαρκάδια. Από τις σφαίρες έπεσε νεκρό το ένα, το οποίο και πήραν μαζί τους οι δράστες, ενώ τα άλλα δύο κατέφυγαν σε κοντινό αλσύλλιο.
Το ένα από αυτά ξεψύχησε λίγη ώρα αργότερα, αφού δέχτηκε πέντε σφαίρες στο σώμα του, ενώ το άλλο βρέθηκε δίπλα του τρομαγμένο και φοβισμένο, σαν να περίμενε να βεβαιωθεί ότι ο σύντροφός του θα θαφτεί σε ασφαλές μέρος και δεν θα βρεθεί στο τραπέζι κάποιου αδίστακτου. Μόλις παραλήφθηκε το νεκρό ζαρκάδι, το άλλο έφυγε τρέχοντας και χάθηκε στο κοντινό δάσος της Ακρινής. «Πρόκειται για μια εγκληματική ενέργεια παρέας λαθροθηρών. Από τα στοιχεία που μαζέψαμε οι δράστες βγήκαν για λαγούς και έπεσαν πάνω στα ζαρκάδια. Η περιοχή έχει ζαρκάδια και είναι κρίμα να εξοντώνονται με αυτό τον τρόπο», είπε στο «Εθνος» ο πυροσβέστης Νίκος Καζαντζίδης, ένας από τους ανθρώπους που βρέθηκαν μπροστά στα τραυματισμένα ζαρκάδια. Οπως μας εξήγησε ο κ. Καζαντζίδης, ολόκληρη την κυνηγετική περίοδο οι κυνηγοί με κυνηγόσκυλα πιάνουν 7-8 λαγούς, ενώ οι λαθροθήρες μπορεί σε μια νύχτα να πιάσουν και 10 λαγούς. Η ταυτότητα των λαθροθηρών είναι λίγο-πολύ γνωστή στην περιοχή και στα χωριά της Ακρινής πολλοί δείχνουν προς συγκεκριμένα άτομα. Οπως όλα δείχνουν τα ζαρκάδια κατέβηκαν από το γειτονικό βουνό του Αγίου Δημητρίου και είχαν προορισμό μια περιοχή έξω από την Ακρινή που είναι γεμάτη κέδρους. Εκεί πιθανόν θα αναζητούσαν τροφή και θα επέστρεφαν στον Αγιο Δημήτριο, όπου ζουν και άλλα ζαρκάδια. Οσο για τη λαθροθηρία δεν είναι άγνωστη στη δυτική Μακεδονία - όπως και σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Οικολογική Ομάδα Κοζάνης κατήγγειλε πέρυσι τέτοιο καιρό ότι λαθροθήρες στις Πρέσπες εκτελούσαν και έγδερναν επί τόπου ζαρκάδια και αγριόγιδα στον Γράμμο, ενώ αφάνιζαν τα αγριογούρουνα από τα Πιέρια Ορη.
ΠΗΓΗ: "ΕΘΝΟΣ" 24-4-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...