Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Ο ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ



Επιστροφή στη φύση; Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού Κόλπου

Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Ευρώπης, με δεκάδες σπάνια ψάρια και πουλιά. Αποτελείται από το διπλό δέλτα των ποταμών Λούρου και Αράχθου και τις λιμνοθάλασσες Ροδιάς, Λογαρού, Τσουκαλιού και Αγρίλου.
Στη θεσμοθέτηση και οριοθέτηση του Εθνικού Πάρκου Αβρακικού Κόλπου προχώρησε η Ελληνική πολιτεία, με στόχο την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου του Αμβρακικού Κόλπου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου.
Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερος υγροτόπους της Ευρώπης και συμπεριλαμβάνεται στους 11 Eλληνικούς υγροτόπους διεθνούς ενδιαφέροντος της Σύμβασης Ramsar. Το Εθνικό Πάρκο έχει έκταση 1.350 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου και καλύπτει εκτάσεις από τρεις νομούς, της Πρέβεζας, της Άρτας και της Αιτωλοακαρνανίας. Περιλαμβάνει σύνθετα οικοσυστήματα και φιλοξενεί τον μεγαλύτερο καλαμιώνα των Βαλκανίων που βρίσκεται στη λιμνοθάλασσα της Ροδιάς.
Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι επίσης, από τις πιο πλούσιες σε είδη πουλιών περιοχές στην Ελλάδα. Σήμερα έχει 294 καταγραμμένα είδη συνολικού πληθυσμού άνω των 100.000, εκ των οποίων τα 101 είδη είναι σπάνια ή απειλούμενα και απαντώνται πλέον σε ελάχιστους Ευρωπαϊκούς υδροβιότοπους. Στην περιοχή εντοπίζονται ακόμα 33 είδη ψαριών, 15 από τα οποία αλιεύονται.
Το Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού Κόλπου είναι η ένατη περιοχή που θεσμοθετείται ως προστατευόμενη περιοχή από τον Μάρτιο του 2004. Ως προστατευόμενες περιοχές έχουν θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα το Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Έβρου, το Εθνικό Πάρκο δασικού συμπλέγματος Δαδιάς-Σουφλίου στον ίδιο Νομό και τα Εθνικά Πάρκα στην Λίμνη Κερκίνη, στη Βόρεια Πίνδο, στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, στον Υγρότοπο Αξιού-Αλιάκμονα-Γαλλικού-Λουδία-Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου, στη Λίμνη Καστοριάς και στο Ψαλίδι της Κω.
Στόχος του πάρκου αυτού είναι η προστασία της χλωρίδας και της πανίδας του Αμβρακικού, καθώς και των σπάνιων υδροβιότοπων του, αλλά και η θέσπιση κανόνων για την αλιεία, τις ιχθυοκαλλιέργειες και την διακίνηση των πλοίων. Το Πάρκο του Αμβρακικού θα χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες, ανάλογα με τον βαθμό προστασίας. Στην πρώτη ζώνη, περιλαμβάνονται κυρίως οι λίμνες και οι λιμνοθάλασσες, επιτρέπονται επιστημονική έρευνα, εργασίες βελτίωσης και αποκατάστασης των οικοσυστημάτων, γεωργία και βόσκηση. Επίσης, στα ιχθυοτροφεία εισάγονται περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας.
Στην δεύτερη ζώνη, επιτρέπονται ακόμη ορισμένες δραστηριότητες εκτός από εκείνες που αναφέρονται στην πρώτη ζώνη. Εδώ λοιπόν επιτρέπονται και η ημι-εντατική υδατοκαλλιέργεια, το κυνήγι και οι ήπιες τουριστικές δραστηριότητες.
Η τρίτη ζώνη, η οποία είναι περισσότερο περιορισμένη, συγκροτείται στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Λογαρού, αφορά τις υδατοκαλλιέργειες, ενώ η τέταρτη ζώνη αφορά τις χερσαίες εκτάσεις γύρω από τον Αμβρακικό. Στα όρια της ζώνης αυτής, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, δεν επιτρέπονται οι εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων άνω των 200 κυβικών μέτρων, ενώ οι ήδη υφιστάμενες θα πρέπει εντός πέντε ετών να μετεγκατασταθούν. Παράλληλα, μέσα στον Αμβρακικό Κόλπο, απαγορεύεται ο διάπλους μονοπύθμενων δεξαμένοπλοιων, ενώ για τα διπύθμενα ορίζονται ειδικές διαδρομές.
Επιστροφή στη φύση λοιπόν, αλλά με προσοχή!
Είναι καιρός να προστατέψουμε τις περιοχές με τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά και οικοσυστήματα συνδυάζοντας την προστασία του περιβάλλοντος με την βιώσιμη ανάπτυξη. Η προσπάθεια θα πρέπει όμως να είναι συλλογική, εκ μέρους της Πολιτείας αλλά και εκ μέρους των Πολιτών.
Σχετικοί Σύνδεσμοι…………………………………………………………………….
http://www.ornithologiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...