Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Υπομονετικά περιμέναμε έξι χρόνια γι αυτή την ανάρτηση… Επιτέλους επιτρέπεται το κυνήγι στον Αμβρακικό…

Επιτέλους ήρθε η δικαίωση για τους νόμιμους κυνηγούς της περιοχής και όχι μόνο. Έξι χρόνια παραλογισμού και μετάθεση ευθυνών από τον έναν στον άλλον πέρασαν. Έξι χρόνια και μια απόφαση απαγόρευσης της θήρας στον Αμβρακικό Κόλπο στάθηκαν ικανά να υπάρξει η ανάγκη δημιουργίας του ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟΥ, ενός ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟΥ που είχε σαν στόχο να καταγγέλλει και συνάμα να αναδεικνύει τα προβλήματα που ταλανίζουν τον Αμβρακικό Κόλπο. Μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους κυνηγούς να εφαρμόσουν πιστά την νομοθεσία περί θήρας και την συγκεκριμένη απόφαση για να καταλάβουν επιτέλους όλοι, πώς δεν φταίει το νόμιμο κυνήγι για τον αφανισμό της πανίδας μιας περιοχής, αλλά πολλοί άλλοι παράγοντες.

Το δημοσίευμα... 

«Νίκησαν» οι κυνηγοί στον Αμβρακικό. Με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, το κυνήγι θα επιτρέπεται στην περιοχή του Αμβρακικού.

Με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, έπειτα από 6 χρόνια, το κυνήγι θα επιτρέπεται στην περιοχή του Αμβρακικού. Η συγκεκριμένη εξέλιξη θεωρείται μια «νίκη» των κυνηγετικών συλλόγων.Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηρεύσιμων ειδών στον υγροβιότοπο του Αμβρακικού. Με την ίδια απόφαση, μετά από εισήγηση της Ειδικής Γραμματείας Δασών, επιτρέπεται, στo πλαίσιo της ρυθμιστικής απόφασης θήρας του τρέχοντος έτους, η θήρα σε συγκεκριμένες και οριοθετημένες περιοχές του υγροβιότοπου που ανήκουν στις Περιφερειακές Eνότητες Πρεβέζης και Άρτας.

Σχετικά με την απόφαση, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε:

«Γνώμονας της προσπάθειας και των ρυθμίσεων που κάνει το ΥΠΕΚΑ είναι πάντα η προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Ο υγροβιότοπος του Αμβρακικού είναι σημαντικός τόσο για την Ελλάδα όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το να επιτρέπεται το κυνήγι σε ορισμένες προστατευόμενες περιοχές που αποδεικνύεται από τις μελέτες και τη μακρόχρονη εμπειρία ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα, φαίνεται και είναι λογικό. Αυτό κάνουμε. Δουλεύουμε με την πεποίθηση ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση της πολιτείας αλλά δεν είναι μονοπώλιο κανενός».

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι το 2008, πριν την ίδρυση του Εθνικού Πάρκου, η ρυθμιστική απόφαση για τη θήρα στην περιοχή εκδιδόταν από το αρμόδιο Δασαρχείο. Από την ίδρυση του Εθνικού Πάρκου το 2008, απαγορεύτηκε προσωρινά για 3 χρόνια (και με δύο παρατάσεις μέχρι σήμερα) η θήρα σε όλη την περιοχή, προκειμένου να μελετηθούν όλα τα ζητήματα και να προκύψουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Σε ανακοίνωσή του όμως το Υπουργείο τονίζει: «Μετά την ενίσχυση, πέρυσι και φέτος, της θηροφύλαξης, των ειδικών προγραμμάτων για τους υγροβιότοπους (που χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο) και την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών και των προτάσεων των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, το ΥΠΕΚΑ προχωρά στην έκδοση νέας ετήσιας απόφασης για τη θήρα στην περιοχή του Αμβρακικού».

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής, που στο blog τους αναφέρουν:

«Αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος (;) ο Σταύρος Καλαφάτης υπέκυψε στις ορέξεις και τις απανωτές εκκλήσεις των κυνηγετικών φορέων, οπότε σήμερα, Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 υπέγραψε την άρση της απαγόρευσης κυνηγιού σε ζώνες του Αμβρακικού Κόλπου. Το κυνήγι στον Αμβρακικό είχε απαγορευτεί από το 2008, όταν και συστάθηκε το Εθνικό Πάρκο (λαμβάνοντας δύο παρατάσεις), μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου υπερψήφισε την εισήγηση εκπροσώπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σύμφωνα με την οποία η θήρα μπορεί να επιτραπεί σε συγκεκριμένες ζώνες του πάρκου χαρακτηρισμένες ως Περιοχές Προστασίας της Φύσης, στις οποίες μέχρι πρότινος ίσχυε η απαγόρευση θήρας.

Τότε, περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν ερμηνεύσει την απόφαση του ΔΣ του Φορέα ως αποτέλεσμα «του χρόνιου άλυτου προβλήματος της οργανωμένης λαθροθηρίας στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού για το οποίο ευθύνονται σειρά εμπλεκόμενων αρχών και φορέων. Από τη μία, η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου αρνείται να συμβάλλει ουσιαστικά στην πάταξη της λαθροθηρίας, με την κατάλληλη ενεργοποίηση των θηροφυλάκων της, εάν δεν επιτραπεί το κυνήγι στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου [4]. Από την άλλη, εμμένει η απουσία οποιαδήποτε πολιτικής βούλησης για τη σωστή φύλαξη του Εθνικού Πάρκου, καθώς τα Δασαρχεία Πρεβέζης και Άρτας δηλώνουν μονίμως «αδυναμία» και το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν παίρνει πρωτοβουλία πάταξης της λαθροθηρίας. Ως αποτέλεσμα, οι λαθροθήρες έχουν εδραιώσει την τελευταία δεκαπενταετία ένα εκτενές δίκτυο παραεμπορίου άγριων παπιών που πωλούνται σε ταβέρνες στην ευρύτερη περιοχή».

Οι ζώνες τότε ήταν τέσσερις , τώρα με την απόφαση Καλαφάτη ο οποίος διακρίνεται για τις...φιλοπεριβαλλοντικές του αποφάσεις (τελευταία από αυτές η έγκριση με Προεδρικό Διάταγμα , από κοινού με επτά συναρμόδιους υπουργούς, του σχεδίου διαχείρισης υδάτων που επιδιώκει να "πνίξει" τον ποταμό Αώο), γίνονται επτά».


Αναλυτικά οι περιοχές όπου επιτρέπεται το κυνήγι:

Απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηρεύσιμων ειδών κατά την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο 2013-2014 στην έκταση της ζώνης Α και Α1 του υγροβιότοπου του Αμβρακικού, με τις κάτωθι εξαιρέσεις:

· Στα διοικητικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Πρεβέζης, επιτρέπεται η άσκηση θηρευτικών δραστηριοτήτων (θήρας) την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο, στα πλαίσια της αριθμ. 133275/2116/16-7-2013 απόφασης του ΥΠΕΚΑ (ΦΕΚ 1850/β/2013), σε τμήμα της ζώνης Α΄ (ζώνη πλημμυρών) του υγροβιότοπου Αμβρακικού, εμβαδού χιλίων πεντακοσίων (1.500) στρεμμάτων που περιλαμβάνεται μεταξύ του ποταμού Λούρου (ανατολικά) και του δυτικού αναχώματος του (δυτικά), από το ύψος του δάσους του Αγίου Βαρνάβα (βόρεια), μέχρι το ύψος των Αγίων Αποστόλων Νέας Σαμψούντας (νότια), όπως αυτά αποτυπώνονται στο χάρτη που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της απόφασης.

· Στα διοικητικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, επιτρέπεται η άσκηση θηρευτικών δραστηριοτήτων (θήρας) την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο, στα πλαίσια της αριθμ. 133275/2116/16-7-2013 απόφασης του ΥΠΕΚΑ (ΦΕΚ 1850/β/2013), στις παρακάτω περιοχές όπως αυτές αποτυπώνονται στο χάρτη που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της απόφασης:


Γ.1  
Περιοχή 1η Τραγάνα – Μπούκα – Παλιόφουρνος (Δήμος Ν. Σκουφά), Ευρίσκεται στο Νοτιοανατολικό Τμήμα του Νομού Άρτας νότια της Κοινότητας Κομένου


Οριοθετείται από 

Ανατολικά:
Από επαρχιακό δρόμο Μπούκας –Κομένου
Δυτικά : Από ανατολική όχθη ποταμού Αράχθου
Βόρεια : Όρια σχημ/νων τηγανιών ορυζοκαλ/ιων
Νότια : Όριο ακτογραμμής Αμβρακικού κόλπου


Γ.2  Περιοχή 2η, Καλάμι – Λόγγος – Μπούκα (Δήμος Ν.Σκουφά)
Ευρίσκεται στο Νοτιοανατολικό Τμήμα του Νομού Άρτας νότια της Κώμης Νεοχωρίου


Οριοθετείται από 

Ανατολικά:
Από δυτική όχθη ποταμού Αράχθου.
Δυτικά : Όριο ακτογραμμής Αμβρακικού κόλπου
Βόρεια : Όριο καρόδρομου Νεοχωρίου - Παλιομπούκας
Νότια : Όριο ακτογραμμής Αμβρακικού κόλπου και πλημμυρών


Γ.3  Περιοχή 3η Παλιοκόπρια – Φιδόκαστρο (Δήμος Ν. Σκουφά)
Ευρίσκεται στο Νότιο Τμήμα του Νομού Άρτας, ανατολικά της ζώνης Α1 και Ν.Δ. της Κώμης Νεοχωρίου


Οριοθετείται από 

Ανατολικά:
Από δρόμο Νεοχωρίου προς Κόφτρα
Δυτικά : Από τάφρο Φιδοκάστρου
Βόρεια : Έσχατο όριο κυπρινοτροφείου HELPA προς παλιό Σκουπιδότοπο Νεοχωρίου.
Νότια : Όριο ακτογραμμής Αμβρακικού κόλπου


Γ.4  Περιοχή 4η , Λακοπούλα (Δήμος Αρταίων)
Ευρίσκεται στο Νότιο Τμήμα του Νομού Άρτας, Νότια της Κοινότητας Καλογερικού και Ν.Δ. της Κοινότητας Μύτικα


Οριοθετείται από 

Ανατολικά:
Από τάφρο Μύτικα προς Βόρεια ακτή Λιμνοθάλασσας Λογαρού
Δυτικά : Από όρμο Καλογερικού - Βόρεια ακτή Λιμνοθάλασσας Λογαρού
Βόρεια : Όριο πλημμυρών και γεωργικών εκτάσεων Κοινότητας Καλογερικού
Νότια : Όριο ακτογραμμής Λιμνοθάλασσας Λογαρού


Γ.5  Περιοχή 5η , Φραξόλακα (Δήμος Αρταίων)
Ευρίσκεται στο Νοτιοδυτικό Τμήμα του Νομού Άρτας, Νοτιοδυτικά της Κοινότητας Καλογερικού και βόρεια της Κοινότητας Κορωνησίας


Οριοθετείται από 

Ανατολικά:
Από τάφρο που διαχωρίζει την γεωργική έκταση και τα πλημμυρικά νερά της Λιμνοθάλασσας Λογαρού
Δυτικά : Από επαρχιακό δρόμο Άρτας – Κορωνησίας
Βόρεια : Από επαρχιακό δρόμο Άρτας – Κορωνησίας
Νότια : Όριο ακτογραμμής Λιμνοθάλασσας Λογαρού και στο σημείο της συνάντησης του δρόμου και της Λιμνοθάλασσας Λογαρού


Γ.6  Περιοχή 6η Θολή και Κουμουτσινός (Δήμος Αρταίων)
Ευρίσκεται στο Νοτιοδυτικό-Δυτικό Τμήμα του Νομού Άρτας, Νότιοδυτικά της Κοινότητας Στρογγυλής – Δυτικά της Κοινότητας Βίγλας


Οριοθετείται από 

Ανατολικά:
Από λουρονησίδα με Λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό
Δυτικά : Από ανάχωμα νότια της Κοινότητας Πέτρα και ανατολική όχθη ποταμού Λούρου.
Βόρεια : Από λουρονησίδα με Λιμνοθάλασσα Ροδιά.
Νότια: Από τάφρο και προέκταση λουρονησίδας και του δρόμου των ιβαρίων Κορωνησίας προς τις εκβολές του ποταμού Λούρου.

ΠΗΓΗ: atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...