Σάββατο 16 Μαΐου 2009

<<ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ. Αφανίζουν τα ψάρια>>


Ασυνείδητοι αφανίζουν τα ψάρια από τη λίμνη Πλαστήρα. Παρά την απόφαση της νομαρχίας Καρδίτσας που απαγορεύει το ψάρεμα με όλα τα μέσα πλην του καλαμιού, επειδή είναι περίοδος αναπαραγωγής, οι βάρκες εξακολουθούν να παραμένουν στις όχθες της, ενώ μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο χιλιάδες άτομα πλημμύρισαν τη λίμνη με τα καλάμια τους. «Πρόκειται για πραγματική γενοκτονία των ψαριών», δήλωσε οργισμένος στο «Εθνος» ο δήμαρχος Νεβρόπολης Καρδίτσας, Φώτης Παπαντώνης. Πριν από λίγες μέρες σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο ο κ. Παπαντώνης ζήτησε από τη νομαρχία να απομακρύνει άμεσα τις 15 βάρκες από τη λίμνη, ενώ βρήκε χώρο για να τις στεγάσει. Παράλληλα, καταγγέλλει ασυνείδητους που σπεύδουν στη λίμνη Πλαστήρα από όλη τη χώρα και αποδεκατίζουν τον πληθυσμό των ψαριών. «Εχω γίνει αστυνόμος. Είμαι όλη τη μέρα στη λίμνη και μαλώνω όσους ρίχνουν καλάμι. Αυτή είναι η περίοδος αναπαραγωγής των ψαριών που βγαίνουν στα ρηχά για να γεννήσουν. Βρήκα άτομα από την Κοζάνη, επειδή στην περιοχή τους το ψάρεμα απαγορεύεται», μας είπε ο κ. Παπαντώνης. Στη λίμνη Πλαστήρα ζουν διάφορα είδη ψαριών, μάλιστα οι πέστροφες φτάνουν σε βάρος τα 6-7 κιλά και οι κυπρίνοι τα 5 κιλά. Βρίσκει επίσης κανείς λαβράκια, πέρκες, πλατίτσες, ασπρόψαρα, κέφαλους τσιρόνια, κ.ά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή την εποχή υπάρχουν κυπρίνοι βάρους 30 κιλών στη λίμνη, αλλά είναι πολύ δύσκολο να αλιευθούν. Αλλά και στα γύρω ποτάμια που χύνονται στη λίμνη βρίσκονται μεγάλοι πληθυσμοί από καραβίδες και καβούρια. «Θέλουμε να προλάβουμε τυχόν οικολογική καταστροφή, γι’ αυτό κι απαγορεύσαμε το ψάρεμα με όλους τους τρόπους πλην του καλαμιού, που θεωρούμε ότι γίνεται από χομπίστες, ενώ αν δούμε ότι γίνεται μεγάλη ζημιά, θα προχωρήσουμε σε εμπλουτισμό της λίμνης με γόνο», μας είπε ο αντινομάρχης Καρδίτσας, Γιώργος Παπάρας. Αυτόν τον μήνα το ψάρεμα απαγορεύεται σε λίμνες και ποτάμια λόγω της αναπαραγωγής των ψαριών κι επιτρέπεται μόνο με καλάμι και μόνο με μονοάγκιστρο. Στη λίμνη Σμοκόβου στην Καρδίτσα, μάλιστα, απαγορεύεται με κάθε μέσον, καθώς πέρσι είχε ριχθεί γόνος γριβαδιού, περίπου 100.000 κομμάτια. «Ο κόσμος έχει χάσει τον έλεγχο, ειδικά τα Σαββατοκύριακα η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Κάθε Δευτέρα χρειαζόμαστε έναν ολόκληρο προϋπολογισμό για να καθαρίσουμε τις όχθες της λίμνης από τα σκουπίδια που αφήνουν οι ασυνείδητοι δήθεν ερασιτέχνες ψαράδες. Εμείς ξέρουμε καλά ότι οι ψαράδες σέβονται τη φύση και πρώτοι από όλους προστατεύουν τον πληθυσμό των ψαριών», δήλωσε ο κ. Παπαντώνης.
ΠΗΓΗ: "ΕΘΝΟΣ" 14-5-2009

3 σχόλια:

Δημήτρης Βάσσος είπε...

Εμείς ξέρουμε καλά ότι οι ψαράδες σέβονται τη φύση και πρώτοι από όλους προστατεύουν τον πληθυσμό των ψαριών», δήλωσε ο κ. Παπαντώνης.

Κύριε Παπαντώνη έχετε απόλυτο δίκιο και αυτό που λέτε θα συμβούλευα τον κόσμο να το βάλει καλά στο μυαλό του γιατί αν συνεχίσουμε έτσι, το πολύτιμο για εμάς ψάρεμα, την ανάγκη που έχουμε και την αγάπη για αυτό το χόμπυ, ούτε ζωγραφιστό δε θα το βλέπουμε..' Επίσης, υποστηρίζω όσο μπορώ την απελευθέρωση των μικρότερων ψαριών του κάθε είδους.

Δημήτρης Βάσσος είπε...

Εύχομαι να το διαβάσει όσος περισσότερος κόσμος γίνεται και ο καθένας από εμάς, να αφήσει τον δικό του κόκκο άμμου, όπως λέει ο φίλος Δημοσθένης..

Δημήτρης Βάσσος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...